Elektrická vs. benzínová píla


Pri kúpe píly sa mnoho zákazníkov rozhoduje medzi elektrickou, alebo benzínovou pílou. Tak ktorá je lepšia??? Ako sa hovorí všetko má svoje -pre aj -proti. Pre bežného človeka predstavuje kúpa píly "škrt" cez rozpočet, takže každý by si mal rozmyslieť ktorú si vyberie, aby sa neunáhlil a neostal nešťastný. Samozrejme najdôležitejšie je si zvážiť na aké použitie pílu kupuje.

Pozrieme sa na základné rozdiely:


Výhody elektrických píl:
+ nízka nadobúdacia cena
+ nulová spotreba paliva+oleja do benzínu
+ nulové emisie
+ bezúdržbová

Nevýhody elektrických píl:
- nemožnosť pracovať v daždi
- obmedzenie dĺžkou kábla a dostupnosťou el. energie
- výkon motora - rezný výkon
- trvalé poškodenie elektromotora pri preťažení


Elektrická píla:
Má pre bežného užívateľa mnoho lákavých výhod. Jedna veľmi zaujímavá výhoda je CENA. Elektrická píla v kvalite "tesco, lidl" sa dá zakúpiť už od cca 65€. Kvalitu renomovaných značiek si môžete dopriať už od prijateľných cca 120€, čo je v porovnaní z benzínovými pílami veľmi zaujímavé. Kúpu píly či už elektrickej, alebo benzínovej v supermarketoch (hlavne tých čo predávajú prevažne potraviny) NEODPORÚČAM. Prevažná väčšina takto zakúpených strojov je jednorázová. Ani nie tak kôli kvalite - aj keď samozrejme drvivá väčšina týchto píla má pôvod v Číne - ale kôli nulovej dostupnosti náhradných dielov, v niektorých prípadoch sa nedá na Slovensku zakúpiť ani lišta, resp. z dlhou dobou dodania. Mnohokrát som si už vypočul otázku typu: "Čo sa už len môže na elektrickej píle pokaziť???" Odpoveď je: "Čokoľvek" :-), Pri lacných pílach najčastejšie odchádzajú hnacie elementy od motora na reťaz, ktoré sú z plastu, áno čítate správne z PLASTU. Pri kvalitných strojoch sú v niektorých prípadoch tiež z plastu, akurát kvalita spracovania a materiálu je podstatne vyššia. Citlivá súčiastka je aj olejové čerpadlo, ktorého životnosť priamo úmerne závisí na kvalite použitého oleja.
Ďalšou výhodou pri el. pílach je nulová spotreba benzínu+oleja, ktorá pri stále sa zvyšujúcich cenách palív môže byť zaujímavá. Samozrejme treba však rátať zo spotrebou elektrickej energie. Pre ľudí, ktorí pílu používajú v uzavretých priestoroch (dielňa, šopa) samozrejme ani iná ako elektrická píla nepripadá do úvahy, ibaže by niekto veľmi miloval vôňu spáleného benzínu z dvojtaktného motora.
Veľkou výhodou je aj relatívna bezúdržbovosť el. píl. Odpadá kontrola a výmena filtrov, sviečok...
Je tu samozrejme aj niekoľko podstatných nevýhod oproti benzínovým strojom. Kôli napájaniu elektrickou energiou nie je možné, resp. neodporúča sa pracovať vonku v daždivom počasí. Hrozí skrat a prípadný úraz elektrickým prúdom. Taktiež práca s pílou je obmedzená dĺžkou prívodného kábla, prípadne sa tento problém dá odstrániť silnejšou elektrocentrálou, ktorú však mnoho ľudí nevlastní. Ďalším podstatným rozdielom je pomer výkon motora - rezný výkon. Je to spôsobené otáčkami motora. Elektrická píla s výkonom 1,8kW sa rezným výkonom v žiadnom prípade nedokáže rovnať benzínovej píle s rovnakým výkonom. Elektromotor pracuje s otáčkami od 0 po cca 3600, pričom benzínový motor pracuje s otáčkami nad 10000. Problémom môže byť aj preťaženie motora. Pri mohutnom preťažení elektromotora sa dostaví prehrievanie až následné prepálenie vinutia, u benzínovej píli pri dodržaní koncentrácie oleja v palive tak nanajvýš motor zhasne (zdochne), stačí počkať na vychladnutie a v práci sa dá pokračovať, čo je pri zhorenom vinutí elektromotora nemožné.


Benzínová píla:
Pre výber benzínovej píli odporúčam tento článok

1 komentár: