Rozdiel medzi vyžínačom a krovinorezom

Oba prístroje sú si na prvý pohľad podobné a aj použitie je v niektorých prípadoch úplne zhodné. Napriek tomu sú medzi vyžínačom a krovinorezom niektoré zásadné rozdiely.
Rozdiel je v hriadeli. Vyžínač má zahnutý hriadeľ a krovinorez rovný, ukončený uhlovou prevodovkou. Kôli týmto konštrukčným rozdielom je aj ich nasadenie rozdielne.



Vyžínač:
Je určený na dokončovacie práce po kosení klasickou záhradnou kosačkou. Čiže všade tam, kde sa s kosačkou nedá dostať – okolo stromov, kríkov, obrubníkov... Tiež sa dá použiť na kosenie menších plôch. Na kosenie sa používa žacia hlava s lankom. Vyžínače sa vyrábajú v elektrickej aj v benzínovej verzii a väčšinou sa jedná o hobby náradie, ktoré nie je uspôsobené na veľké namáhanie. Tiež sa s ním nedá kosiť vysoký porast.

Krovinorez:
Uhlová prevodovka poskytuje širšie možnosti využitia stroja. Krovinorez môže zastúpiť funkciu vyžínača, dokonca lepšie a pohodlnejšie pre obsluhu vďaka rovnému hriadeľu. Rozdiel je, že na krovinorez môžeme okrem žacej hlavy založiť aj nôž určený na kosenie hrubej vysokej trávy, alebo krovín. Na niektoré modely možno založiť celú radu nožov a pilových kotúčov na mimoriadne hrubý porast. Krovinorezy sa vyrábajú iba v benzínovej verzii a vo verziách hobby, poloprofesionálnom prevedení, a profi.

Pozri aj:
Ako vybrať žacie lanko
Kosenie vysokej trávy vyžínačom

1 komentár:

  1. Dobrý deň, pri štartovaní mi ostala visieť štart. šnura a nenamotáva sa čo mi nedovoluje naštartovať krovinorez a štartovaciu skrinku nemôžem rozobrať , stredna skrutka sa nedá povoliť , otáča sa ale povolenie neprichádza.

    OdpovedaťOdstrániť