Oregon POWERsharp - zaujímavý spôsob brúsenia reťaze.


Na základe komentára pod článkom o brúsení reťazí som zozbieral nejaké informácie o Oregon POWERsharp-e. Video: TU

Tu je článok z oficiálnej stránky OREGON:


OREGON® PowerSharp®
Systém na presné ostrenie reťaze reťazovej píly.
Ostrenie pílovej reťaze, za niekoľko sekúnd.
Môže byť vôbec reťaz reťazovej píly zaujímavá ? S patentovo prihlásenou technológiou je revolučná pílová reťaz PowerSharp® a ostriaci systém od spoločnosti OREGON® pre benzínové reťazové píly čímkoľvek, ale nie je tupá.
Prečo treba ostriť? Reťaz reťazovej píly sa pri rezaní vždy otupí. Je iba otázkou, kedy sa stane takou tupou, že nemôže rezať. Čím sú podmienky rezania ťažšie a nečistejšie, tým rýchlejšie sa reťaz otupí. Odborníkovi so skúsenosťami, zručnosťami a nástrojmi stále ešte relatívne dlho trvá, kým naostrí reťaz. Pre neskúseného používateľa môže byť ťažké ak nie nemožné riadne naostriť reťaz. Pre mnohých používateľov tupá reťaz znamená nepríjemný návrat späť do obchodu s pílami.
„Hovorí sa, že diamanty sú najlepšími priateľmi žien a teraz sú najlepším priateľom používateľov reťazových píl“ hovorí Eric Moors, európsky technický manažér OREGON® mysliac na diamantmi potiahnutý „orovnávací článok“ zabudovaný do pílovej reťaze PowerSharp®, ktorý neustále zabezpečuje správne ostrenie povrchu. Po zazrení prekvapenia a ocenenia na tvárach používateľov reťazových píl, ktorí vyskúšali nový systém, je ťažké oponovať. „Je to pre ľudí, ktorí uprednostňujú rezanie dreva, aby nemrhali časom pri ostrení reťaze, či už sú profesionálmi alebo náhodnými používateľmi.“
Moderná pílová reťaz bola vynájdená a zavedená pod značkou OREGON® v roku 1947 a odvtedy sa výrobky OREGON® vyvíjali. Spoločnosť vyvinula mnoho inovačných vlastností, ako napríklad Vibe-Ban®, ktorá znižuje vibrácie v píle pripisované pílovej reťazi a ďalšou vlastnosťou sú super rýchle reťaze „X“.
Teraz, viac ako po 60 rokoch, prichádza skutočná revolúcia. V srdci systému PowerSharp® spoločnosti OREGON® je unikátny ostriaci systém pílových reťazí. Unikátny ostriaci prípravok a brúsny kameň v spojení s diamantmi potiahnutým orovnávacím článkom a patentovo prihlásenou technológiou spomenutou skôr zabezpečujú, že pílová reťaz PowerSharp môže byť ľahko a presne naostrená za niekoľko sekúnd skúsenými aj začínajúcimi používateľmi reťazových píl.
Reťaz a lišta PowerSharp® sa tak ľahko namontujú na reťazovú pílu ako štandardná reťaz a lišta. A ostriaci prípravok a brúsny kameň sú navrhnuté tak, aby sa ľahko osadili na lištu a ostrili ako súčasť systému ostrenia za niekoľko sekúnd. Systém PowerSharp® je ponúkaný v konfiguráciách, ktoré sa hodia pre väčšinu benzínových reťazových píl pod 45 cm3.
Navštívte webovú stránku http://www.powersharp.eu, ktorá je k dispozícii od októbra 2010, aby ste si pozreli videá, vybrali vhodný systém PowerSharp® spoločnosti OREGON® a našli svojich sprostredkovateľov.

pozn.: kupuje sa samostatne lišta z POWERsharp systémom a osobitne reťaz z brúsnym kameňom. Cena sa líši od dĺžky lišty, resp. reťaze. Dohromady by sa to malo dať kúpiť za cca 60€

video:





---ak máte nejaké praktické skúsenosti z týmto systémom podeľte sa s ostatnými v komentároch---

Pozri aj: História firmy Oregon

3 komentáre:

  1. POWERSHARP mám doma a prvé dojmy sú nasledujúce......zuby reťaze majú naozaj iný tvar, čo je logické, nakoľko to je iný systém rezania a brúsenia. lišta okrem jednej dierky pre uchytenie nemá žiadny iný rozdiel....brúsna súprava je jednoduchá, komfortná a naozaj niekoľko sekundová. prvý dojem z rezania......veľmi dobrý. režiem cca 10 rokov v hore, sám si ťažím drevo, a principiálne "agát". nielen živé, ale aj nikoľko rokov suché. momentálne som vyťažil cca 5 metrov a reťaz som zatiaľ ešte nebrúsil ( po prvom brúsení, budem informovať). píla trochu seká, čo je dosť logické, pretože zuby kvôli brúseniu majú iný tvar a aj sklon. sekanie mi vôbec nevadí. treba píliť s citom a tento nedostatok nieje citeľný. a koniec koncov, aspoň cítim silu píly a nepodcením ju. tempo rezu je porovnatelné so starým spôsobom, nieje tam žiadna citelná strata v rýchlosti rezu.treba častejšie kontrolovať našponovanie reťaze, zdá sa mi že má väčšiu rozťažnosť za tepla. ale kto si to ustráži, nemá potom problém. pozor pri montáži reťaze, zuby sú ostré ako britva. osobne som sa pri montáži tri krát porezal a to som len štrajchol o zub.ak systém bude takto rezať po brúsení ako teraz, komfort rýchleho brúsenia vyváži všetky potenciálne nedostatky. ( aj keď zatiaľ o žiadnych neviem).....spokojnosť : úplná

    OdpovedaťOdstrániť
  2. po dvoch rokoch som kúpil novú reťaz POWERSARP, nakoľko som pri brúsení nedával pozor, koľko zubu sa odbrúsi a cca po 5ich nabrúsenich ( za dva roky) som reťaz zbrúsil na doraz. ak môžem odporučiť, URČITE nebrúsiť reťaz, keď nieje potreba, a URČITE ju nebrúsiť 4 sec. a na tvrdo opretú o brúsny kameň. brúsiť s CITOM a JEMNE ! niekedy ju stačí len PRELÍZNUŤ a reťaz je ako nová. ovšem pokial nerežiete žulu, alebo mramor. :DDaj pri mojom brúsení POWERSHARP životnosť reťaze bola porovnateľná s obyčajnou. pri jemnom brúsení, predpokladám životnosť dvoch reťazí obyčajných. cez to všetko, že tento systém je DRAHŠÍ,
    ODPORÚČAM ! komfort je k nezaplateniu.....a na záver. v ŽIADNOM prípade nesťahujte vyhadzováky, ani žiadne iné súčasti reťaze. NIEJE to potrebné !

    OdpovedaťOdstrániť
  3. s odstupom času....zistil som, že prípravok na brúsenie je dobrý, ale len na HRUBÉ prebrúsenie reťaze po "škrknutí" o betón, kameň, alebo klinec. na bežné prebrusovanie prikladám kameň bez prípravku na reťaz a na miesto, kde ho tlačí prípravok. t.j. Z PREDU. a ručným posunom reťaze túto reťaz prebrusujem. po cca 2 minútach je reťaz k spokojnosti prebrúsená a bez viditeľného úbytku na zuboch. treba to robiť veľmi opatrne, zuby sú ostré, ako britva....jednu reťaz mám momentálne tretí rok, ( dve zimy som samoťažil drevo a pripravoval na zimu. spolu cca 30 metrov) a reťaz je stále skoro ako nová. okrem vylomenia cca troch zubov, je reťaz v pohode. dodnes som na tomto systéme nenašiel žiadne negatívum.

    OdpovedaťOdstrániť