Ako si vybrať kosačku - 5. časť: Funkcie kosačiek


Výrobcovia v snahe zatraktívniť svoje produkty pridávajú do kosačiek rôzne prémiové funkcie, ktoré rozšíria použitie stroja. Okrem pojazdu sa jedná o funkcie ako centrálne nastavenie kolies či funkcie 2v1, 3v1, alebo 4v1. Trochu divoké pojmy, ktoré sa pokúsime v tomto článku prelúskať.



Centrálne nastavenie kolies:
Je to zaujímavá pomôcka. Ako už názov napovedá, jedná sa o nastavenie výšky kosenia jednou, prípadne dvoma páčkami. Pri strojoch, ktoré takúto vlastnosť nemajú sa nastavuje výška kosenia každým kolieskom samostatne. Pri centrálnom nastavení sa jedná o mechanizmus, ktorý spája všetky kolesá a jednou páčkou zdvíhame, alebo spúšťame celý podvozok (šasi ) kosačky. U niektorých modelov sú spojené predné a zadné kolesá, takže osobitne nastavujeme výšku prednej a zadnej nápravy kosačky.

2v1:
Toto označenie na kosačkách znamená, že stroj má dve funkcie v jednom. Pri tomto označení kosačka zvládne to čo od nej očakávame – kosí a zbiera trávu do zberného koša.  

3v1:
Okrem kosenia a zberu trávy, dokáže kosačka mulčovať.

4v1:
Kosačka kosí, zbiera, mulčuje a má aj výstup na bočné vyhadzovanie.

Ďalšie drobnosti, ktoré si často nevšimneme:

  • ložiská v kolieskach – zaručujú pohodlné tlačenie stroja. Oproti plastovým kolesám, ktoré už po druhej sezóne nejdeme pretočiť, pretože sú "vyčaptané".
  • nastavenie výšky rukoväte – v rodine väčšinou kosí viacero ľudí s rôznymi telesnými výškami, takže určite táto funkcia prispieva k pohodliu pri práci
  • klapka na zbernom koši – ukazuje stav naplnenia zberného koša. Netreba zbytočne často odnímať kôš aby sme skontrolovali jeho naplnenie.
  • výstup na pripojenie hadice – uľahčuje čistenie kosačky po práci. Stačí jednoducho pripojiť záhradnú hadicu s rýchlospojkou a pustiť kosačku a vodu z hadice. Za minútu je po všetkom a netreba ju čistiť ručne.

V ďalšej - poslednej časti si povieme niečo o výrobcoch a predajcoch kosačiek.  
Mulčovacia záslepka
Pozri aj:
Ako si vybrať kosačku - 6. časť: Výrobca a predajca

1 komentár:

  1. My sme na jar tiež skoro vyberali novú kosačku na trávu. Manžel ju po zime vytiahol z kôlne a nešla naštartovať. Skúšal všetko možné a nič. Potom ho napadlo, že skúsi kúpiť nový vzduchový filter , či to nepomôže a pomohlo. Kosačka chytila, takže sme ušetrili peniaze za novú.

    OdpovedaťOdstrániť