Zadretá čínska motorová píla "STIHL"




V poslednom čase sa nám s tými čínskymi strojčekmi akoby roztrhlo vrece. Tentokrát prišla píla pridretá. No zaujalo ma prevedenie píly. Systém dvojitej pružiny v štartovaní, kde pri potiahnutí štartovacím madlom vlastne iba natiahneme druhú pružinu, ktorá roztočí motor. Tento systém vídame u podstatne kvalitnejších strojov. No čo ma doslova posadilo boli dva piestne krúžky. No proste kvalita ako sa na poriadnu napodobeninu patrí.

Už prvý pohľad do nádrže naznačoval, že pravdepodobne je tam čistý benzín. Avšak bola tam možnosť, že bol použitý olej M2T, ktorý nezmení farbu paliva.

Pohľad do nádrže
Rozhodli sme sa preto vykonať test, ktorý nám jednoznačne ukáže či je v nádrži benzín s olejom, alebo čistý.
Na papier sme naliali trocha paliva z nádrže a čakali na výsledok. Pri naliatí čistého benzínu a vyschnutí ostane papier takmer rovnaký ako pred naliatím, ak nalejeme benzín s olejom, tak po vyschnutí benzínu zostane na papieri mastný fľak. Je to jednoduchý a účinný spôsob ako zistiť, aké palivo je v nádrži.

Papier po naliatí paliva
Po 5 minútach
Po 15 minútach
Naše podozrenie sa potvrdilo. V nádrži bol čistý benzín. Zo zvedavosti sme sa rozhodli demontovať výfuk, aby sme videli aké poškodenie je na pieste.

Demontáž výfuku
Zaujalo ma aj tesnenie pod výfukom. Ešte pred nejakými troma rokmi, keď som dával dole výfuk z týchto čínskych akožepíl, tak tam boli papierové tesnenia. Dnes je tesnenie štandardné ako pri kvalitnejších pílach.

Fotky piestu. Klikni na fotku pre zväčšenie.
V strede piestu a na pravej strane vidno poškodenie
Prepálená vrchná časť piestu
Poškodenie piestu a piestnych krúžkov
Takže diagnóza bola jasná. Píla je pridretá. Poškodenie však nie je nejaké kritické, preto sme sa rozhodli po zmontovaní číňanku naštartovať. Naliali sme benzín z olejom Stihl a píla štandardne naskočila. Po založení lišty ( 50cm ) už mala píla väčší problém ju roztočiť, avšak zvládla to. V reze sme ju neskúšali, ale nepredpokladám, že by podávala nejaké výkony, keďže stráca tlak v motore.

Video zo štartovania:

AKTUALIZÁCIA:
Pílu sme skúšali v reze a napriek našim očakávaniam išla... Pár krát sme zarezali do hranola a neprejavil sa nijaký zásadný problém. Čiže zatiaľ je možné ju používať, minimálne na rezanie drobnejšieho dreva.
Pozri aj:
STIHL vs. čínska napodobenina porovnanie - video
Oprava čínskej motorovej píly "STIHL"
Pozor na kúpu falzifikátov!

5 komentárov:

  1. Dobrý deň, chcem sa opýtať akým lepidlom zlepiť prasknutú benzínovú nádržku na spoji - píla Horn.
    Ďakujem Jozef

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No lepidlom na plasty, ale musi byt odolne voci benzinu, ono prasknuta nadrz sa zvykne vymienat za novu, myslim si ze zalepenie je iba docasne riesenie

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dajte si to zavarit, ako narajnik , a mate pokoj, Michal

    OdpovedaťOdstrániť