Ako si vybrať kosačku - 3. časť: Podvozok (šasi) kosačky


V minulej časti sme si hovorili o motoroch kosačiek. Dôležitou časťou benzínovej aj elektrickej kosačky je jej podvozok, hovorí sa mu aj skelet, alebo šasi. Je to samotné teleso kosačky na ktorom je uložený motor a uchytené rukoväte. Štandardne sa používajú tri tipy skeletu. Sú to rôzne variácie plastu, oceľový plech, alebo hliník.

Plastový podvozok:
Pri menších elektrických kosačkách vlastne ani moc na výber nemáme. Takmer vždy je u nich použitý plast. Ten však nájdeme aj na mnohých benzínových strojoch. Najdôležitejšia pri plaste je jeho kvalita, hlavne však pri benzínových kosačkách. Keď si kupujete najmenšiu (najlacnejšiu) elektrickú kosačku na nejakú malú plochu, asi vás veľmi kvalita plastu zaujímať nebude. Hlavne pri kúpe benzínového stroja by vás však kvalita použitých plastov zaujímať mala. Kúpa benzínovej kosačky je predsa len väčšia investícia a človek od nej očakáva akú-takú životnosť. Preto hlavne pri lacných benzínových stojoch by ste sa mali zaujímať o kvalitu plastu. Väčšinou sa kvalitné plasty označujú ako ABS-plasty. Napísať to na kosačku je však veľmi jednoduché. Hlavne pri strojoch z čínskej produkcie by ste mali byť veľmi opatrný a odporúčam ak už čínsky stroj, tak z kovovým podvozkom. U kvalitných producentov nie je z plastmi žiaden problém, ani po rokoch používania sa nelámu a nepraskajú. Kosačka z plastovým podvozkom je ľahšia od stroja z kovovým podvozkom a najväčšou výhodou plastu je, že nehrdzavie a nelúpe sa z neho farba.  

Kovový podvozok:
Je pri lacnejších modeloch asi najlepšou alternatívou. Kosačka je ťažšia ako s plastovým podvozkom. Po čase sa môže začať olupovať farba a tým pádom začne korodovať. Dá sa tomu samozrejme zabrániť svojpomocným ošetrením kovu a novým náterom.
Hrdzavá kosačka
Hliníkový podvozok:
Kombinuje v sebe výhody oboch predchádzajúcich typov. Je ľahký, pevný a nehrozí korózia. Jedna vec ho však oproti ostatným typom znevýhodňuje. Asi už tušíte, že to bude cena. Väčšinou sa hliník používa iba pri prémiových, alebo profesionálnych kosačkách.


Za najvhodnejšiu variantu považujem plastový podvozok ( pomer cena-hmotnosť-pevnosť ). Samozrejme za predpokladu, že sa jedná o výrobok garantujúci kvalitu a pevnosť plastu. Pri lacnejších kosačkách doporučujem vyberať z ponuky kovových skeletov.


Pozri aj:
Ako si vybrať kosačku - 1. časť: Veľkosť záhrady
Ako si vybrať kosačku - 2. časť: Elektrickú, alebo benzínovú
Ako si vybrať kosačku - 4. časť: S pojazdom, alebo bez
Ako si vybrať kosačku - 5. časť: Funkcie kosačiek
Ako si vybrať kosačku - 6. časť: Výrobca a predajca

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára