Oleje:




Ako každý benzínový stroj aj píla potrebuje olejové náplne. Do píly lejeme vždy dva oleje a to olej do benzínu zmiešaný s palivom v pomere udávaným výrobcom, a olej na mazanie reťaze. Pri pílach renomovaných výrobcov ( Stihl, Dolmar, Husqvarna ) by sa mali používať originálne oleje, pri ostatných pílach si vyberte značku renomovaného výrobcu, a používajte jeho oleje.

Palivo:
Používa benzín 95 NATURAL ( zelená pištol ) a olej pre dvojtaktné motory. Pomer riedenia si udáva výrobca píly, alebo výrobca motora. Mal by sa používať kvalitný olej, nakoľko motorová píla je vysokootáčkový stroj. Mnoho ľudí v rámci šetrenia finančnými prostriedkami používa olej M2T, ktorý je síce dobrý do babety ale nie do píly. M2T sa odporúča pre motory do 5000 otáčok, M2T SUPER sa používa pre motory do 8000 otáčok. Priemerná motorová píla točí viac ako 10000 otáčok, takže je to asi jasné. Videl som už niekoľko zadretých píl, ktoré používali olej M2T.
Stihl a Dolmar predávajú červené oleje do benzínu a pomer riedenia je 1:50, čiže deci oleja na 5 litrov benzínu. Husqvarna používa zelený olej a pomer riedenia ako u Stihlu. U ostatných píl je to rôzne od 1:50 až po 1:25. Väčšinou býva pomer riedenia uvedený v návode na použitie, a zvykne bývať aj na zátke palivovej nádrže. Samozrejme benzín s olejom sa riedi v osobitnej bandaske a nie v nádrži píly. Občasný používateľ píly by si mal nariediť toľko palivovej zmesi, aby ju bol schopný spotrebovať v čo najkratší čas ( najneskôr do 2 mesiacov ). Olej z benzínom, keď sú zmiešané, tak sa navzájom rozkladajú, znižuje sa horľavosť benzínu a mazacia schopnosť oleja. Kvalitné polo syntetické oleje rozpúšťajú karbón, čím sa predlžuje životnosť motora aj servisné intervaly.
Výpočet pomeru:
1:50 = 1 diel oleja na 50 dielov benzínu - 1 dl oleja 50 dl ( 5 l ) benzínu

Oleje na mazanie reťaze ( pozri aj: reťaze )
Mal by sa používať originálny reťazový olej odporúčaný výrobcom, ale realita je rôzna. Odporúčam však pri novej píle minúť aspoň 2 litre originálneho oleja od výrobcu. Ak by bolo od výroby vadné olejové čerpadlo a použijete nejaký starý prepálený olej, nikto vám záruku neuzná, nakoľko použité mazivo bolo v rozpore z návodom na použitie.

Pozri aj:
Zadretá čínska motorová píla "STIHL"

6 komentárov:

  1. Roky používame na mazanie retaze použitý hydraulicky olej(nie spáleny)a to pracuje píly každý den.Dôležité je aby lištu a retaz olej správne mazal a chladil.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. U nás sa zásadne používa ekologický olej neškodný pre prírodu pretože sú to desiatky litrov mesačne ktoré sa minú a ktoré neskôr zmyje dážď do potokov alebo vsiaknu do pôdy... Aj keby som pílu používal len ako záhradkár na opiľovanie stromkov volil by so takisto tento ekologický olej. Pokiaľ ho kupujem vo väčšom množstve je dokonca aj ekonomickejší....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja používam na mazanie reťaze stolový olej (heliol,raciol) už viac ako tri roky a píla funguje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to je dosť drahé nie?? heliol, raciol, alebo používte prepálený z kuchyne?

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
  4. ja používam oleje na mazanie reťazí hociaké,aj staré aj nové a všetkoje Ok.Ale do motora používam polosntetický,čo kupujem na Shell pumpe a je stavaný na vysoké otáčky-aspon dúfam...http://www.olejlacno.sk

    OdpovedaťOdstrániť