Brúsenie reťazí:



Ostrá reťaz je zárukou kvalitného pílenia. To vie snáď asi každý, ale veľa ľudí to nedodržiava, pretože si ju nevedia správne nabrúsiť . Ide hlavne o to, že tupou reťazou drevo nie je pílené ale pálené. Vysoká rezná teplota postupne opotrebuje lištu a každý sa potom čuduje, že prečo sú také drahé, keď nič nevydržia. Ešte zaujímavejšie je keď niekto píli síce s ostrou reznou časťou zuba, ale má vysoké "obmedzováky", čiže výsledný efekt je asi taký, že rezná časť sa nedostane do kontaktu s drevom, takže sme znova pri pálení.


Pozri aj: nové články


Ako nabrúsiť reťaz?

Je niekoľko možností brúsenia reznej časti zuba:
1./ Nabrúsenie odborným servisom
- kvalitne nabrúsená reťaz profesionálnou brúskou a pravdepodobne aj skúseným človekom
- samozrejme to nieje zadarmo, cena by nemala presiahnuť 80,-Sk (2,65€)
- v cene je zahrnutá aj kontrola reťaze a prípadné zabrúsenie obmedzovacích zubov
2./ Nabrúsenie elekrickou brúskou
- treba si ju najprv kúpiť, v supermarketoch sa dá zohnať v cene okolo 1000-3000,-Sk( 33,19-99,58€).
- nezaručuje kvalitne nabrúsenú reťaz, treba sa to najprv naučiť. Najčastejšou chybou býva prehriatie zuba - rezná plocha fialovej až čiernej farby. Stáva sa to ak je brúsny kotúč dlho v zábere, alebo keď sa odoberá veľké množstvo materiálu.
- je veľmi pohodlné a je reálna návratnosť ceny brúsky.
3./ Brúsenie pilníkom
A tu býva naväčší kameň úrazu všetkých občasných pilčíkov. Kúpa pilníka ani zďaleka nezaručuje kvalitne nabrúsenú reťaz. Pri používaní pilníka treba reťaz brúsiť podstatne častejšie ako pri brúskach. Sklon správne nabrúseného zuba má byť 30 stupňov. Pokiaľ nieje dodržaný sklon, reťaz nepracuje správne - znepríjemňuje prácu - píla oveľa viac vibruje, oveľa rýchlejšie sa zatupí, a dochádza k opotrebovaniu vodiacej lišty. V predaji sú bežne dostupné pilníky s vodiacou lištou, kde je presne naznačený uhol 30 stupňov a aj človek, ktorý nemá skúsenosti s brúsením reťaze, ju dokáže nabrústiť takmer nachlp presne - vrelo odporúčam. pilník s vodiacou lištou

Brúsenie obmedzovacích zubov ( pozri príspevok reťaze )
Najprv musíme zistiť či ich vôbec treba brúsiť. Ako to zistíme? V predaji sú bežne dostupné a bežne predávané šablóny na "obmedzováky".
To je ona:
Veľmi pohodlne sa dá odmerať výška obmedzováka a následne ( ak treba ) ho môžme zbrúsiť.
Pre lepšiu predstavu uvediem, že obmedzovák nesmie byť vyššie ako rezný zub, inak reťaz nepíli vôbec. Ešte horšie je keď sa zbrúsi hneď celý ( veď kto by to vkuse meral ), vtedy nastane to, že celá rezná časť zuba je v zábere a v tvrdšom dreve ich postupne odtŕha, ešte horšie sa cíti píla, pretože je to obrovská záťaž na motor, v najhoršom môže dôjsť k zadretiu píly!

Pri brúsení "malých" reťazí ( stihl:3/8 picco, oregon: 91 ) používame pilník priemeru 4 mm.
Pri brúsení "stredných" reťazí ( stihl:.325, oregon: 21 ) používame pilník priemeru 4,8 mm.
Pri brúsení "veľkých" reťazí ( stihl 3/8, oregon: 73 ) požívame pilník priemeru 5,2 mm.
Na brúsenie "obmedzovákov" požívame plochý pilník.

Pozri aj:
Oregon POWERsharp - zaujímavý spôsob brúsenia reťaze
Demonštrácia systému Oregon PowerSharp
Brúsenie reťaze - VIDEO

33 komentárov:

  1. cau, rad by som vedel ako sa vybera pilnik podla tabulky na krabicke od stihl retaze lebo pilnikov je viac, zacinaju od 3,5 a koncia asi u 5,5 dik.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pozri si prispevok retaze,je to tam popisane...
    3-8picco =pilnik 4mm
    3.25 =4.8 mm
    3-8 =5.2 mm

    ak nevies aku mas retaz na liste to mas napisane,alebo napis model pili a poviem ti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. to je pekne, ale naco je potom 3,5mm 4,5mm 5,5mm tie su na okrasu?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. hehe nie, na okrasu nie sú, keď si všimneš profil zuba, tak na začiatku je široký a postupne smerom k jeho konci sa zužuje.

    Pri 3/8picco, sa používa pilník 4,0mm a na konci môžeš použiť 3,5mm

    Pri 3,25 delení sa používa 4,8mm a na konci 4,5mm, niektorý fajšmekri dokonca používajú na začiatku 5,2 potom v strede 4,8 a na konci 4,5mm

    Pri 3/8 delení sa na začiatku môže použiť 5,5mm a potom 5,2mm, prípadne keď si pedant tak ku koncu môžeš použiť 4,8mm

    Pokial si hobby pilčík, tak ti stačí používať odporúčané rozmery, nič sa tým nepokazí.
    Dúfam, že som ti pomohol a dakujem za námet na článok, možno to rozpíšem podrobnejšie
    čaf

    OdpovedaťOdstrániť
  5. aha tak to koli tomu komedialnemu profilu no zbohom, dik

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Co si myslite o Oregon PowerSharp? Vyzera to ako jednoduche a lacne riesenie brusenia pily. Len ci to ma aj nejaky efekt v praxi?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podlma mna je to parada - retaz je prisposobena tomu brusnemu zariadeniu (neda sa tak brusit obycavna retaz) a cele - lista retaz brusne zariadenie stoji iba okolo 50e) ja by som si to kupil, len tu je maly problem - ked som cital spravne tak vyrobca udava pouzitelnost na benzinkach do 42cm3 a menej (moja je 45ka) tak preto, inak by som to uz kupil.
      -rezem-nasadim PSH a retaz ostra za 10 sekund :) kto by nechcel ?

      Odstrániť
    2. Podlma mna je to parada - retaz je prisposobena tomu brusnemu zariadeniu (neda sa tak brusit obycavna retaz) a cele - lista retaz brusne zariadenie stoji iba okolo 50e) ja by som si to kupil, len tu je maly problem - ked som cital spravne tak vyrobca udava pouzitelnost na benzinkach do 42cm3 a menej (moja je 45ka) tak preto, inak by som to uz kupil.
      -rezem-nasadim PSH a retaz ostra za 10 sekund :) kto by nechcel ?

      Odstrániť
  7. Tažko povedať, powerSharp zatiaľ nieje na Slovensku moc používaný a ak mám pravdu povedať ešte som sa s tým nestretol. Otázkou je či to zariadenie neslúži len na brúsenie reťazí PowerSharp, keďže oregon takúto reťaz v ponuke má. Druhá vec je, že sa mi to zdá až príliš "zázračné" riešenie a ak to reťaz nabrúsi, tak pochybujem, že v takej kvalite ako na brúske. Osobne ti radšej odporúčam kúpiť pilník s vodítkom, alebo ak píliš viac, tak sa ti oplatí aj brúska. V akcii sa dá kúpiť za nejakých 20€ čo nieje zlé. Keď o tomto zariadení získam nejaké informácie a hlavne skúsenosti od používateľov určite dám na známosť... S pozdravom

    OdpovedaťOdstrániť
  8. K tomu Power Sharpu, mám ho doma , fajn vec. Áno, pribalená brúska slúži len na brúsenie Power Sharp reťazí, inúú nenabrúsi lebo je tam iný systém brúsenia (brúsi sa zhora). Čistili sme s tým nálety na poliach čo ostali po fréze. Sem tam brm brm do zeme, skaly no hrozná robota, normálna reťaz by už bola dávno ko. Pri tejto nasadíš brúsku, pridáš, oprieš o zem , 4s. a hotovo

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Má niekto skúsenosti s brúskou fy Timberline? http://www.timberlinesharpener.com/
    Prípadne neviete či sa dá kúpiť aj niekde na Slovensku alebo v Čechách?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Kde sa dá zakúpiť Power Sharp ? Chcel by som to vyskúšať no neviem sa dopátrať k nejakému predajcovi. Dá sa to vôbec na slovensku zohnať ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. naposledy som ho videl v ponuke Mountfieldu

      Odstrániť
  11. Zdravím, Prosím nevie mi niekto poradiť kde mi odborne nabrúsia reťaz na motorovej píle. Som z Trnavy a nepodarilo sami na internete nájsť kde by som mohol dať nabrúsiť reťaz. Ďakujem Veľmi pekne za radu

    OdpovedaťOdstrániť
  12. dnes som bola v jednote tak isto som chcela nabrusit retaz byval tam pan zima a vraj sa prestahoval na trstinsku ako bol milex neviem kde tam ale zajtra sa tam idem pozriet

    OdpovedaťOdstrániť
  13. takze bola som si tu retaz nabrusit je to v byvalom milexe vo dvore je autoservis a vedla je predajna pil,kosaciek atd.a tam to brusia,mal to za 5min.a stoji to 2 eura

    OdpovedaťOdstrániť
  14. zabudla som je to v trnave

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Pri rezani ťaha pílu do jednej strany .Rez nie je kolmy ,ale šikmi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ak ťahá do jednej strany, máš zle nabrúsenú reťaz, respekt. jedna strana zubov je ostrá a druhá strana tupá. Odporúčam reťaz prebrúsiť a zrovnať zuby na brúske a potom doladiť pilníkom (doladiť znamená každý zub prebrúsiť pilníkom max. dva ťahy jedným smerom)

      Odstrániť
    2. a ktorú stranu treba nabrúsiť,tú do ktorej ťahá alebo opačnú....Ď.

      Odstrániť
  16. vždy treba brúsiť obidve strany a zrovnať podľa menšej :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Pozrite aj:
    http://mepila.blogspot.sk/2012/10/demonstracia-systemu-oregon-powersharp.html

    OdpovedaťOdstrániť
  18. zdravim , zohnal som pilku bola pridrata takze bola v servise a teraz ide, nahodil som novy pás ale pri pileni špičkou je rez nulovy vobec nechce pilit , aj retaz na koliesku vrci ako ked je pas pritiahnuty na silno pritom je povoleny dostatocne čo stym je ?

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Reťaz a lišta sú nové, alebo pôvodné? Aký výkon má píla? Predpokladám že lištu a reťaz máte od pôvodného majiteľa. Pravdepodobne je rezaacia sústava silene opotrebovaná.... po predchádzajúcom majiteľovi, ktorý tú pílu zadrel...... dajte vediet...

    OdpovedaťOdstrániť
  20. prpáčte mi, že sa vraciam k jednému komentáru...."ktorú stranu treba nabrúsiť,tú do ktorej ťahá alebo opačnú". keď režie do ľava. aj mňa by zaujímalo "ktorú" stranu treba prebrúsiť. ?......pred hodinou som brúsil reťaz ( viem že najskôr jednu stranu zle), ale na čo by som znova prebrusoval všetky zuby? keď som spravil len kontrolný jeden rez. čiže ktorú stranu prebrúsiť pri ťahaní do ľava?

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Zdravím, brúsili ste pilníkom, alebo na elektrickej brúske? Ak máte brúsku, prebrúste celú reťaz, ak pilník tak pravú stranu. Hoci ťahanie píly do strany nemusí byť len reťazou.... s pozdravom

    OdpovedaťOdstrániť
  22. áno, bola to pravá strana. nieže by mi robilo problém pilníkom prebrúsiť všetky zuby, chcel som to hlavne kvôli zaujímavosti. pílim mot. pílou už desiaty rok, ťažím pre seba na zimu agát, ale nikdy som sa k tejto informácii nejak nedostal. tak keď som videl požiadavku na info, zaujala ma. :D.....ďakujem za stručnú a jasnú odpoveď. .....lesu zdar.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. takže! POWERSHARP mám doma a prvé dojmy sú nasledujúce......zuby reťaze majú naozaj iný tvar, čo je logické, nakoľko to je iný systém rezania a brúsenia. lišta okrem jednej dierky pre uchytenie nemá žiadny iný rozdiel....brúsna súprava je jednoduchá, komfortná a naozaj niekoľko sekundová. prvý dojem z rezania......veľmi dobrý. režiem cca 10 rokov v hore, sám si ťažím drevo, a principiálne "agát". nielen živé, ale aj nikoľko rokov suché. momentálne som vyťažil cca 5 metrov a reťaz som zatiaľ ešte nebrúsil ( po prvom brúsení, budem informovať). píla trochu seká, čo je dosť logické, pretože zuby kvôli brúseniu majú iný tvar a aj sklon. sekanie mi vôbec nevadí. treba píliť s citom a tento nedostatok nieje citeľný. a koniec koncov, aspoň cítim silu píly a nepodcením ju. tempo rezu je porovnatelné so starým spôsobom, nieje tam žiadna citelná strata v rýchlosti rezu.treba častejšie kontrolovať našponovanie reťaze, zdá sa mi že má väčšiu rozťažnosť za tepla. ale kto si to ustráži, nemá potom problém. pozor pri montáži reťaze, zuby sú ostré ako britva. osobne som sa pri montáži tri krát porezal a to som len štrajchol o zub.ak systém bude takto rezať po brúsení ako teraz, komfort rýchleho brúsenia vyváži všetky potenciálne nedostatky. ( aj keď zatiaľ o žiadnych neviem).....spokojnosť : úplná a odporúčam či hobby rezačom, alebo amatérom......o profi pilčíkoch sa nezmienim.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...dnes som prvý krát reťaz brúsil, vyťažil a narezal na špalky cca 7-10 metrov agátu bez brúsenia. brúsenie trvalo cca 2 sec. po nabrúsení je reťaz ostrá ako čerstvo kúpená. žiadny rozdiel v rýchlosti rezu nieje. od dnes režiem len so systémom Powersharp. tí ktorý majú negatívne skúsenosti s týmto systémom, buď nevedia rezať, alebo sú skostnatelí pre inovácie. komfort brúsenia vyváži všetky negatíva ( o ktorých naozaj neviem).....v prípade nejakých informácií, kontaktujte, buď TU, alebo na maili "gibsonx@azet.sk".

      Odstrániť
  24. po dvoch rokoch som kúpil novú reťaz POWERSARP, nakoľko som pri brúsení nedával pozor, koľko zubu sa odbrúsi a cca po 5ich nabrúsenich ( za dva roky) som reťaz zbrúsil na doraz. ak môžem odporučiť, URČITE nebrúsiť reťaz, keď nieje potreba, a URČITE ju nebrúsiť 4 sec. a na tvrdo opretú o brúsny kameň. brúsiť s CITOM a JEMNE ! niekedy ju stačí len PRELÍZNUŤ a reťaz je ako nová. ovšem pokial nerežiete žulu, alebo mramor. :DDaj pri mojom brúsení POWERSHARP životnosť reťaze bola porovnateľná s obyčajnou. pri jemnom brúsení, predpokladám životnosť dvoch reťazí obyčajných. cez to všetko, že tento systém je DRAHŠÍ,
    ODPORÚČAM ! komfort je k nezaplateniu.....a na záver. v ŽIADNOM prípade nesťahujte vyhadzováky, ani žiadne iné súčasti reťaze. NIEJE to potrebné !

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Aby reťazová píla dlho vydržala, potrebuje nielen v správnom pomere namiešanú zmes benzínu s olejom a čistý vzduchový filter, ale aj ostrú reťaz. Nabrúsiť ju zvládnete behom pár minút, stačí k tomu pilník na reťaz, šikovné ruky a náš návod.

    http://www.zlepsovaky.eu/blog/brusenie-retaze-motorovej-alebo-elektrickej-pily.html?blog=true

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Mám reťaze 44čl. na malúy Stihl 180. ako zistím uhol pod ktorým mám brúsiť zuby

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Zdravim chcel sa poradit aka retaz je dobra na tvrde drevo,kolme zuby ci zaoblene?alebo aky stupen je na tvrde drevo a namakke brusenia??

    OdpovedaťOdstrániť